Gissa vem?

Hej kära ni!
Då var det måndag och ny vecka igen. En vecka som startar med regn och lite tristare väder, även om det kändes så behövligt nu efter alla veckor med sol. Jag tycker i alla fall det är skönt att det regnar lite, och det tror jag många tycker. Hoppas ni har det bra ändå och kanske roar er med en mysig filmdag framför teven, eller kanske ni precis har börjat jobba. Vilket som så hoppas jag ni har en bra måndag!

Jag har som ni vet väldigt ont i min höger hand. Den vill ju inte bli bättre av kortionsprutor längre, vilket skrämmer mig en del. Eftersom det då ofta bara är en utväg, operation. Jag har inte blivit skickad till någon ortoped än, men det började pratas lite om det vid mitt senaste läkarbesök. För det finns inte så mycket att göra förutom kortionsprutor, kortisonkurer i tablettform eller att ha en bromsmedicin som fungerar.
För det första är kortison inte bra i någon form med tanke på min benskörhet. Jag vill ju inte göra den värre och mer urkalkad än vad det redan är, vilket är väldigt mycket.

Just nu tar jag en kortisonkur som jag började med i lördags morse. Då skulle jag höja min prednisolon från 5mg till 15mg och ta så nu i en vecka, sen trappa ner till 10mg och ta så i en vecka och efter det sänka tillbaka till 5mg igen. Redan nu har svullnaden faktiskt gått ner lite på handen, så jag tror det hjälper en del i alla fall. Det känns inte heller lika spänt, stramt och svullet även om det fortfarande gör väldigt ont. Men det är förhoppningsvis en början åt rätt håll.

Vilket som så gjorde i alla fall jag och pappa ett litet test imorse för att se om kanske kyla skulle kunna lindra värken ytterligare. Jag skulle ha handen i en bunke med kallvatten i ca 15 minuter. I början kändes det väldigt kallt, men efter en liten stund så började det faktiskt kännas mer och mer skönt.
Jag brukar oftast tycka värme hjälper mer, men i det här fallet när det är riktigt svullet, varmt och ömt så hjälpte faktiskt kylan mer. Det var precis som att den där hettan och det fick lägga sig lite, så det var skönt. Det är ju något att ta till när det är som jobbigast i alla fall.

Så efter att jag hade haft handen i kyla en stund så satte jag mig och ritade lite. Jag passade på när det kändes lite bättre. Rita är något jag tycker är väldigt roligt, men jag har haft svårt att sitta ner och fokusera. Både när jag mår väldigt dåligt eller har väldigt ont. Många gånger gör det att jag får någonting annat att tänka på, men vissa gånger så går det bara inte. Därför var det lite extra roligt när jag känner (som idag) att jag kanske är påväg tillbaka och kan rita lite mer igen.

Just nu håller jag på med ett porträtt. En riktig utmaning för mig eftersom jag aldrig gjort det tidigare. Det är nog svårt för er att se vem det är, eftersom jag håller för själva ansiktet, men ni kanske kan gissa vem ni tror att det är?

Gillar

Kommentarer

Motiverande & inspirerande

Hej fina ni!
Då var det lördag och helg igen, men jag vet inte om jag tycker det känns så mycket som helg. Inatt var nog första natten som jag sov rätt bra. Jag vaknade inte förrän kl.06:00 första gången och gick på toa och sen somnade jag om och sov tills jag skulle gå upp kring åttatiden. Det var skönt.
Dem tre senaste dagarna har jag varit så extremt trött, och igår efter att jag kom hem från sjukhuset sov jag i princip hela eftermiddagen. Jag var så trött och bara vaknade till vid några enstaka tillfällen innan jag somnade om igen. Plus att jag nu också sov i princip den här natten till idag. Men det var skönt. Äntligen! Jag hoppas det bara var början och inte ett engångstillfälle för jag behöver få sova. Få samla energi utan att vara vaken från fyratiden på morgonen varje dag. Så jag håller tummarna för det.

Annars idag har dagen gått i ett. Jag och Agnes vaknade lite efter åtta och gick upp och gjorde frukost. Det var skönt med den där extra kvarten eller tjugo minuterna som det blev, så det blev lite sovmorgon. Sen åt vi frukost, pratade och tog det lugnt, och sen därefter duschade jag innan vi åkte till ICA Fjällbacken för att handla. Vi var även in på DollarStore en snabbis. Efter det åkte vi raka vägen hem, åt lunch och sen har jag försökt rita lite samtidigt som jag har lyssnat på podd.

Jag lyssnade på Sommar & vinter med P1 - med Aron Andersson. Den var riktigt bra. Jag tycker han var väldigt inspirerande och motiverande och jag kan många gånger känna igen mig i det han varit med om. Kanske inte alla äventyr och sen har han har varit betydligt sjukare än vad jag har varit, men med det här att vara sjuk redan som barn, spendera mycket tid på sjukhuset och det här att försöka vara stark mentalt. Hur man ska kämpa sig igenom saker och hur man ska hitta motivationen till det. Det kan jag känna igen mig i. Så jag kan verkligen rekommendera er att lyssna på den.
Nu blir det lite mellis innan vi lite senare ska träffa släkten och äta middag ihop. Det är med släkten på pappas sida, så det ska bli trevligt. Det var ett tag sedan jag träffade alla eftersom jag har varit dålig vid några tillfällen då alla har samlats när någon fyllt år och så. Men även om jag inte mår helt bra nu heller så är det lättare att vara med då det är på mina föräldrars gård vi ska vara, och de bor ju granne med mig. Farmor och farfar bor ju också där, så det är nära och bra.
Hoppas ni har en bra lördag och helg! Kram

Gillar

Kommentarer

Kortisonkur nästa

Hejsan!
Idag började jag min förmiddag med sjukhusbesök. Det var bl.a. idag som jag hade mitt besök till reumatologen. Själva besöket tycker jag kändes väldigt bra. Jag fick träffa en ny läkare som jag inte har träffat någon gång själv förut, bara i samband med min reumatolog som jag i vanliga fall brukar träffa. Jag misstänker att hon kanske gick och lärde sig lite mer om reumatologi då när jag träffade henne sist. Men hon var i alla fall väldigt bra. Lyssnade, svarade på det hon visste, tog hjälp när det behövdes osv. Så det var jag glad över.

Men det blev inga kortisonsprutor i handen som jag trodde det skulle bli. Reumatologen jag träffade tog in en till reumatolog också som jag träffa flera gånger tidigare, och dem besluta tillsammans att det nog var bäst att avvakta med kortisonsprutor pga att dem inte har gett särskilt god effekt dem sensate gångerna. För nu är det knappt två veckor sedan sist som jag sprutade långfingret och det är lika svullet igen om inte mer. Så det är ju tydligt att det inte verkar vilja hjälpa.

Därför ville dem i stället att jag ska höja upp kortisonet och äta som en kortisonkur i några veckor nu, där jag vecka för vecka trappar ner lite tills jag kommit tillbaka till den dos jag brukar ta. Det känns som bättre än ingenting, eftersom jag har så ont i handen. Så jag hoppas det kan hjälpa någonting i alla fall, och förhoppningsvis kanske jag kan bli lite piggare också. Jag brukar bli det av kortison i alla fall. Sen gillar jag inte alls kortison pga biverkningarna. Men vad gör man?

Hon ville inte heller ändra för mycket i min medicinering eftersom jag har en lång journal som man inte bara på en timme kan gå igenom och har fått med allt, utan hon sa att hon kunde försöka hjälpa mig med det vi kunde göra någonting åt nu tills min reumatolog är tillbaka efter semester. Så får han sen ta tag i det andra sen som är bättre insatt på det som har varit. För hon var rädd att hon skulle gör något hon inte borde, och det tycker jag var väldigt bra. Det gjorde att man verkligen fick förtroende för henne. Att hon inte bara ändrar och gör det hon tror utan och det kändes som att hon verkligen ville att det skulle bli bra också.

Men det dem också sa när dem båda läkarna var inne på besöksrummet var att nästa steg kan bli att jag kanske måste till ortopeden igen med handen. Det var jag som fråga, eftersom jag känner igen mönstren så tydligt från när allt började med fötterna. Eftersom det var precis såhär. Och så kan det mycket väl bli sa dem, eftersom kortisonsprutorna inte vill hjälpa längre.
Men nu till att börja med hoppas jag kortisonkuren kan hjälpa lite, så jag får lite mindre ont. Sen får jag försöka ta resten som det kommer, även fast jag har svårt för det. För jag kan lätt flyga iväg i tankarna, speciellt om jag känner igen mig i vissa mönster. Som nu med handen.

Gillar

Kommentarer