Allergi - Mitt tips!

Jag har varit allergisk ända sen jag var en liten bebis. Alltså så länge jag kan minnas. Jag har alltid haft specialkost i skolan, varit den som inte kan äta vad som helst vart som helst, och varit den som känts sig lite utanför kan man nog säga. För hur roligt är det att behöva sitta där med sin isglass medan alla andra får en mjukglass eller glasstrut? Inte det roligaste om ni frågar ett litet barn. Nu bryr jag mig mindre, men det är klart man blev avundsjuk som liten. För periodvis har det varit väldigt jobbigt, eftersom jag också har mått väldigt dåligt pga min allergi med mycket magvärk och kramper. Sen har jag haft det väldigt svårt att tyda vad jag tål och inte tål, eftersom besvären kom väldigt diffust. För jag fick ju "bara" ont eller blev dålig i magen. Det är inte förrän nu på senare år (när jag också blivit sämre i det reumatiska) som jag också har blivit känsligare i allergin. Det har även satt sig mer mot andningen/halsen med vissa saker, som t.ex med ägg. Mina föräldrar har haft det väldigt kämpigt med både min allergi/överkänslighet och mina sjukdomar som uppkommit genom åren, såklart tillsammans med mig. Jag tror egentligen att mycket beror på att kroppen inte orkar ta hand om allt, eftersom både allergier/överkänslighet och det reumatiska är ju sjukdomar som sätter sig på immunförsvaret. Så när jag varit sämre i sjukdomen, upplever jag mer och mer att jag också blir sämre i min allergi/överkänslighet. Men det är säkert för att immunförsvaret får så mycket att jobba med så det inte "orkar" jobba med det och säkert blir "överbelastat", eller hur man ska uttrycka det. Det är min teori i alla fall och som jag upplever det, sen vet jag inte om det kan vara så. - Mitt tips! - Ett tips som jag har till er som t.ex också är allergisk mot väldigt många frukter, prova värm den i micron i 30 sek. Det låter lite men det hjälper. Jag har lärt mig vart många av mina gränser går kring vad jag kan stoppa i mig och inte, samt i vilket mängd. Men det är svårt, och inte tala om jobbigt. För man ska ju faktiskt stoppa i sig något som man kan må väldigt dåligt av. Men man måste ju prova sig fram för att veta. Sen kanske du inte ska göra det om du har en kraftig allergi där du t.ex. sväller igen i halsen eller att det sätter sig på andningen. Men om du har en överkänslighet och det "värsta" är att du får väldigt ont i magen eller blir väldigt dålig i magen, då kanske du ändå vill prova. För antingen går det eller så går det inte. Jag är t.ex. allergisk mot kärn- och stenfrukter. Det är t.ex. äpplen, persika, plommon, vindruvor m.m. Men jag har nästan alltid kunnat äta äppelpaj men inte ett vanlig kallt äpple. Speciellt inte grönt även om det var min favorit. Men nu har jag i alla fall provat mig fram och kommit fram till att jag klarar av att äta 1/2 varje dag om jag vill det, men inte mer. Sen för något år sedan kom jag i kontakt med en ny dietist på sjukhuset som hjälpte mig hur jag kunde prova mig fram för att se vad jag var känslig mot och inte. Det var då jag fick tipset om att prova värma frukten i micron. Så det har jag provat mig fram med i mån av ork och vilja. För det är inte alltid jag känt behovet av att prova vissa saker. Eftersom det kräver en del att prova. Men nu sist höll jag i alla fall på och provade ananas. Ananas har varit en frukt som jag inte alls har kunnat ätit. Samma sak gäller passionsfrukt (fast det är så gott!!). Men det har bara kliat i munnen också har jag fått utslag och blåsor på läpparna. Men efter att jag började värma den 30 sek innan jag åt den i inte så stor mängd så har det gått bra. Jag har lärt mig hur mycket jag klarar av, och det är SÅ roligt! För det känns nästan som att det öppnar sig en ny värld. Så prova, och börja i liten mängd. Sen är det ju såklart väldigt individuellt beroende på hur man reagerar. Jag får ju mest ont i magen än att jag sväller igen luftvägarna. Så man ska ha respekt för sin allergi/överkänslighet och ta det försiktigt. Men det är ett tips från min sida som jag tycker har funkat och ska prova vidare med. För det är ju alltid roligt att kunna äta någon ny frukt man inte kunnat äta tidigare! Lycka till!

En ny favorit hos mig, ananas och frysta hallon. Prova!

Gillar

Kommentarer

IP: 82.99.3.229