Bentäthetsmätning

I mitt tidigare inlägg berättade jag om att jag igår hade varit och gjort en bentäthetsmätning. Ni flesta kanske aldrig har hört talas som det eller ens vet vad det är och varför man gör den typen av undersökning, så därför tänkte jag bara berätta lite kort om det.

Jag själv visste ingenting om det innan jag fick osteoporos, ett annat ord för benskörhet. Jag trodde ärligt att det "bara" var äldre som drabbades av det, och foldern jag fick förtydligade inte direkt att även yngre kunde drabbas av det eftersom det var ett äldre gråhårigt par på framsidan och med i den. Men med tanke på att jag själv har fått diagnosen så förstod jag ju att även yngre kan ha det, bara att det inte är lika vanligt.

När man drabbas av osteoporos försöker man mest kämpa för att förebygga så man inte ska råka ut för några frakturer eller framförallt kotkompressioner i ryggen. Problemet är ju att många ofta redan har drabbats av en i samband med att man kom på sjukdomen, och när man väl har fått reda på det så vill man ju absolut inte få några fler. För om du väl har fått en kotkompression så finns det ingenting man kan göra, och det kan göra väldigt ont. Det är även det som troligtvis har hänt när du t.ex. ser en man eller kvinna som är väldigt ihopkrupen, framåt böjd eller har puckelrygg. Då har de med stor sannolikhet råkat ut för en eller flera kotkompressioner i ryggen. Och det är ju hemskt om det ska behöva gå så långt. Därför finns det olika mediciner man kan få för att förebygga att det ska bli sämre beroende på hur kraftig osteoporos du har. Och det är därför man gör en bentäthetsmätning för att se i vilken grad man har, och för att se vad för typ av medicin du behöver, och om du behöver medicin. För ibland kan det även räcka med mer motion och försöka vara mer i solen.

I bentäthetsmätningens apparat (DAX-bentäthetsmätare) så mäter den benets täthet i höfter och ländryggen. Det är en undersökning som inte är ett dugg läskig eller gör ont. Det enda du gör är att du ska ligga prick still på en stor brits (kan man nog kalla det) och sen går det som en arm över dig fram och tillbaka över kroppen. Det kändes precis som en jätte skanner. Jag fick även ligga på sida en liten stund.

Jag hoppas verkligen att mitt resultat har blivit bättre, men det ska bli väldigt spännande att få höra hur mycket bättre. Skelettet är ju en jätteviktig del för att hålla upp kroppen och om den inte är stark så kan det blir väldigt stora konsekvenser. Jag hoppas i alla fall att jag är en bra bit ifrån att drabbas av fler frakturer eller kotkompressioner.

Gillar

Kommentarer

IP: 82.99.3.229