Besöket Hos smärtläkaren

Förra torsdagen var jag till min smärtläkare på sjukhuset. Det var ett bra besök, men det var samtidigt jobbigt. Jag tyckte det var lite jobbigt eftersom det har blivit som ett helt nytt läge sedan jag träffade honom sist. Det känns bara så tråkigt. För jag är i betydligt sämre skicka nu än vad jag var i förra gången vi sågs. Något som inte alls känns bra eller roligt.

Vi pratade mest om min medicinering, samt varför foten beter sig som den gör nu och är så mycket sämre. Alltså min högra fot. Den vänstra blir i alla fall sakta bättre och bättre, vilket ändå känns skönt. Men vilket som så sa min smärtläkare att jag nu har en rejäl uppförsbacke framför mig. Jag tycker det är bra att han är ärlig och säger det, så jag vet lite vad det är jag har att ställa in mig på. För nu pratar vi alltså år av träning och nedtrappning av mediciner för att vara tillbaka där jag var innan den här olyckan hände, om vi ens kan komma dit. Det vet vi inte säkert än.

Stundvis (ganska ofta) tycker jag allting bara känns väldigt frustrerande, samtidigt som jag nästa sekund kan känna mig väldigt tom. Tom på allt och ofta bara allmänt less. Less på allting och hur kring hur det har blivit.

Sen gillar jag verkligen inte det här med att sätta in flera mediciner igen. Framförallt inte nu när jag inte alltför längesen hade lyckats trappa ner och ur så pass många av dem smärtstillande medicinerna som jag hade. För det var det extremt mycket jobb med. Jag känner bara att jag verkligen inte vill tillbaka in i det där igen, samtidigt som måste jag så måste jag. För tyvärr är jag i det läget nu. Jag har inget val om man säger så, för utan smärtlindring vet jag inte hur jag hade kunnat hantera allt. Jag hade nog inte kunnat hantera det, och det känns också lite skrämmande för jag gillar inte att vara beroende av saker. Men det är som det är. Jag får försöka tänka att det är för en period och inte resten av livet.

Sen är jag såklart väldigt tacksam över att det finns hjälp och smärtlindring att få när man verkligen behöver det. För som sagt, jag vet inte hur jag hade kunnat hantera den här värken om det inte vore för smärtlindringen jag får. Resten får vi ta sen.

Annars under besöket blev det sagt att jag verkligen måste ligga i med två olika typer av träningar för min allodyni (smärta vid lätt beröring på huden). Det är spegelterapi och sen vet jag inte vad man kallar det, men man ska låta en annan person hjälpa till och dra på fötterna med sina händer där det gör ont vid beröring. Så jag ska alltså utsättas för beröring där det gör ont för att jag ska träna upp toleransen för det kan man säga. Sen ville han även att jag skulle ner i bassängen på sjukhuset två gånger i veckan, så det är planen.

Jag har allodyni på min högra fot. Framförallt på den yttre sidan av framfoten på både ovan- och undersidan. Men sen är det som värst på ovansidan och på själva utsidan av framfoten och lilltån. Jag hade det förut också, men då hade jag tränat bort väldigt mycket av det. Dock har den nu kommit tillbaka ännu värre än vad den var förut, så då är det träning som gäller igen.

Sen diskuterade vi också det här kring att sätta in en infart. En subkutan venport (port-a-cath) med tanke på att jag är så extremt svårstucken. Det är t.o.m. väldigt svårt för narkosen att få dit någon typ av infart, och det har bara blivit svårare för varje gång det har behövts.

Tanken med att operera in en port-a-cath är för att underlätta om jag någon mer gång skulle behöva läggas in och få smärtlindrande dropp, eller någon annan typ av behandling som kräver att jag behöver en infart. Jag tror det kan vara en bra idé att få en sådan inopererad, speciellt med tanke på hur det var nu sist när jag låg inlagd, och om man tänker hur det var i somras. Just för att jag inte ska behöva bli sådär sönderstucken som jag blev både då och nu. Däremot tycker dem inte det är rätt läge just nu att operera in en, med tanke på infektionsrisken och att ha ett främmande föremål i kroppen. Därav att vi får diskutera det vidare längre fram.

En till sak vi också pratade om var ryggmärgsstimulering. Det är en stimulator som ska döva nerverna som går ner i foten, och på så vis ska kunna minska nervsmärtan. Det är något man gör i sista utväg efter att man har provat allt som går att testa som t.ex. smärtläkemedel, akupunktur och sjukgymnastik.

Jag kan inte exakt vad man gör, men vad jag förstår så innebär det att man opererar in en elektrod i ryggen som ska döva nervsmärtan. Det man gör är att man sätter in ett batteri liknande en pacemaker under huden som ska sända ut elektriska inpulser. Sen ska dem både blockera smärtsignalerna och upplevelserna ifrån smärtan, och sen ska man som patient själv kunna styra smärtlindringen via t.ex. en Ipad.

Det är inte alla som har möjligheten till att få en sån här ryggmärgsstimulatorn. För det beror på vad man har för typ av nervsmärta, för det måste ha angripit det autonoma nervsystemet (perfiera nervsystemet). För mig lät det som att jag skulle kunna vara det. Alltså att det skulle kunna hjälpa på mig, men med tanke på att dem inte gärna vill att jag ska ha några fler främmande föremål i kroppen så måste vi avvakta. Sen är vi även rädd för infektioner. Därav att vi också vill avvakta med det just nu, samt se hur det utvecklar sig med allt.

Min förhoppning är att det ska kunna bli bättre med tiden precis som sist. Sen tog det några år innan jag kunde börja trappa ner litegrann, men det skulle vara det bästa. Dock beter sig värken lite annorlunda nu, så jag vet inte hur det blir den här gången. Det får nog bara tiden utvisa. Men jag hoppas som sagt att det är tid som behövs och att jag sen ska kunna trappa ner på de smärtlindrande medicinerna precis som sist, men det visar sig. Först av allt ska jag få ordning på värken som är nu så det blir hållbart, och jag kan bli mer rörlig och inte behöver ligga i högläge hela tiden. Resten måste jag försöka tänka att jag får ta sen.

Men det kändes i alla fall som ett väldigt bra besök, och som att vi nu har en lite plan här framöver. Sen får vi ta resten lite som det kommer.

Gillar

Kommentarer

IP: 82.99.3.229