Besöket till min reumatolog

I fredags var jag till min reumatolog. Jag var dit både som till ett "vanligt" läkarbesök för att prata igenom min medicinering, och sen var jag ganska inställd på att det kunde bli en hel del kortisonsprutor eftersom jag hade/har många ställen som är angripna. Men riktigt så blev det inte.

Under besöket pratade vi en hel del om hur jag mådde just nu och hur det varit. Sen blev det såklart en hel del snack kring min medicinering. Vi hade nu äntligen fått svar ifrån de olika läkarna som vi har väntat svar ifrån på. Det för att kunna välja vilken bromsmedicin jag skulle kunna börja med och hur vi ska tänka.
Vi kom i alla fall fram till nu att jag ska få börja med en ny bromsmedicin. Xeljanz heter den, och den tar man i tablettform två gånger om dagen. Den ska tydligen gå på en ny mekanism som kallas JAK-hämmare, och någon sådan har jag inte testat tidigare. För annars har jag nästan provat dem allra flesta av de bromsmediciner som finns och som skulle kunna passa. Den här medicinen som jag fått nu har inte funnits så länge, och det är inte heller så många som har hunnit börja med den här i Gästrikland.

Det ska i alla fall bli väldigt spännande att se hur den kommer fungera. Om den kommer fungera. Jag hoppas verkligen den kommer göra det. Sen får vi se hur länge det kommer ta innan man i så fall märker någon skillnad eller förändring.
Jag hoppas också att jag ska klara mig ifrån alltför jobbiga biverkningar. För det brukar kunna vara en del på dem tidigare biologiska läkemedlen jag har tagit. Men sen är det ju väldigt individuellt hur man reagerar på dem. Men hittills har det gått bra med den här tycker jag. Däremot har jag inte hunnit tagit den så länge i och med att jag började med den igår (måndag).

Sen har jag en hel del ställen som skulle ha behövt fått sig en kortisonspruta, men eftersom det är flera ställen så tyckte min reumatolog det var bättre att höja min kortisondos. Det under en 3-veckorsperiod med nedtrappning för varje vecka. Det för att jag ska få som en mer generell lindring på förhoppningsvis alla leder som jag har besvär ifrån, än att de bara blir på de ställen jag får en spruta på.
För sen skulle det även ha behövt så många, så då kom vi fram till att det nog är bättre att börja såhär. Sen får vi se om det gör någon förändring, för tidigare har jag inte blivit så hjälpt av tabletter. Men i det här fallet valde vi ändå att testa det först.
Tidigare har det ofta blivit att vi har fått tagit till kortisonsprutor på dem mest angripna ställena för att få bort inflammationerna, men vi får se hur det blir den här gången. Om det räcker med kortisonkuren eller inte.

Vi valde även att börja med att höja kortisontabletterna för att få en mer allmän förbättring. Att jag ska känna mig lite piggare och orka med allt lite mer. Jag började med den höjda dosen i lördags, men än så länge har ja inte märkt någonting. Men jag hoppas jag börjar göra det snart. För jag blir väldigt trött av all värk och inflammationer som jobbar.

Sen hade jag lite otur att jag redan efter första dagen med den höjda dosen kortison (prednisolon) så sa magen ifrån. För jag låg med både magkramper och hjärtklappning hela lördagen.
Min reumatolog ville att jag skulle ta 15 mg prednisolon under första veckan, 10 mg under vecka två och sen gå tillbaka till min vardagsdos på 5 mg efter det. Men nu blev det att jag fick sänka till 10 mg redan andra dagen, och det verkar ändå fungera för magen så det är ändå skönt. Men jag får kanske ta det under två veckor istället och sen gå tillbaka till 5 mg prednisolon efter det, för att jag ska få det lite som en ökad kur och förändring.

Jag tror jag blev lite besviken över att det inte blev några kortisonsprutor. Jag hade ställt in mig på det. Framförallt i vänster axel, för den har jag så himla ont i och vill vara säker på att den blir bättre.
Men nu blev det inte så. Det pga att han även tyckte det var för nära inpå kortisonsprutorna jag fick i vardera axel för ca 2-3 veckor sedan. Så det var också en anledning till att han inte ville att jag skulle få några fler kortisonsprutor i fredags.

Men det blir bara så frustrerande, när man känner hur kroppen skriker efter det och behöver det men så går det inte. Men jag måste ju lyssna på honom också, och göra det han tror blir bäst.
Sen får vi se, jag kanske kan få känna att det inte känns lika aktivt i kroppen och får en liten mer allmänt lugnare känsla i kroppen tack vare kortisonkuren. Jag hoppas det! Samt att jag kanske kan få lite mer energi och känner mig lite piggare. Jag håller verkligen tummarna för det!

Sen ska det bli väldigt spännande med nya medicinen. Äntligen känns det lite som en nystart, att vi tar nya tag med den här medicinen och håller tummarna för att den ska göra underverk. Det känns ganska hoppfullt också i och med att det är någonting helt nytt. Den är inte släkt med något annat biologisk läkemedel jag har provat tidigare som inte gett resultat. Så jag hoppas den här ska göra skillnad.
Sen är det drygt att man inte kan få svar på det nu direkt, utan att det säkert minst tar en månad i alla fall innan jag kanske känner någon typ av förändring. Kanske till och med längre än så, eftersom dem ofta brukar säga 3-6 månader. Men nu är vi igång i alla fall, och det känns bra bara det!

Gillar

Kommentarer

IP: 82.99.3.229