Endokrinbesöket - Jag visste det

Igår var ju jag på besök till min endokrinläkare under eftermiddagen. Besöket i helhet tycker jag gick bra och det kändes bra, men det kom väldigt blandade känslor. Både där och då, samt nu efteråt. Vi pratade igenom och uppdaterade hur det gått med allt och hur det var nu. Jag hade ju gjort lite ändringar på mina mediciner från förra besöket som jag hade haft i Juli. Men sen var ju den stora frågan: Vad visade magnetkameraundersökningen på hypofysen?

Och självklart skulle jag såklart visa en förändring på den. Jag hade en förändring på vänster sida av hypofysen på 4mm. Jag har lite svårt att veta om det är mycket eller lite, men vad jag kunde hitta så är hypofysen ca 1cm i diameter i storlek, så det är ju nästan halva dens storlek som jag har förändring på. Men jag tror ändå att det inte är jättemycket.

Jag har haft väldigt blandade känslor kring allt. Jag tyckte först det mest kändes skönt att dem hittade det så man kan göra något åt det, men sen har jag på något sätt blivit mer och mer irriterad efter ju mer jag har läst om det. Men det är nog främst pga att så mycket stämmer in på det.

Det som hade kunnat blivit allvarligt med det om dem inte hade kommit på det nu, och den hade fortsatt växt är att den hade kunnat tryckt på/skadat synnerven. För tydligen ligger dem väldigt nära varandra, och då hade det behövts strålning eller operation. Men nu verkar det som att jag "bara" kommer behöva medicineras för det, och då ska den förhoppningsvis minska.

Jag känner att jag har fått många fler frågor sen jag fick beskedet, för man blir väldigt ställd när man får höra att man har en förändring i hjärnan (godartad tumör). Man vet inte riktigt vad man ska fråga eller vad det innebär. Men det känns väldigt skönt ändå att dem har upptäckt det, så dem nu kan ha koll på den. För jag ska som sagt få börja medicineras för det, samt att jag ska få göra en ny magnetkamera en gång per år för att se utvecklingen av den.

Jag blir bara så irriterad över att man inte har gjort den här röntgen tidigare. För bl.a. så har min mamma försökt fått dem göra den här undersökningen i många år, och sen sa den här läkaren jag har nu (jag har nyligen fått han som läkare) att om man har ett förhöjt prolaktinvärde (som jag hade) så är det en rutin att man gör en magnetkameraundersökning. Den förhöjningen har jag haft förut med, men min tidigare endokrinläkare tyckte inte det behövdes. Därav att jag blir lite irriterad. Min nuvarande endokrinläkare trodde inte heller det var något, men han ville bara vara på säkra sidan sa han och därav att jag fick göra röntgen, för att utesluta sa han. Och det var väl tur det!

Hypofysen kan man jämföra lite med att vara hormonproduktionens termostat. Den styr väldigt mycket, och vad jag kunde hitta igår när jag satt och sökte runt så hittade jag att den styr inom bl.a. fem olika områden som den påverkar, och jag har i alla fall två (kanske tre) av dem. Och de är:

- Tillväxthormon bildas och utsöndras där. Huvudeffekten är stimulering och utveckling av skelett och muskler.

- Tyreoideastimulerande hormon (TSH). Den har en stimulerande och reglerande effekt på sköldkörteln som styr kroppens ämnesomsättning.

- Adrenokortikotropt hormon (ACTH) reglerar funktionen i kroppens binjurar, och den har störst påverkan på regleringen av binjurarnas produktion av kortisol.

- FSH och LH (gonadotropiner), och dem styr kroppens stimulerande och reglerande effekt av kvinnors äggstockar och mäns testiklar.

- Prolaktin (mjölkstimulerande hormon).

Om ni vill kan ni läsa mer om det här.

En fråga jag fick fram var bl.a. om det kunde ha någon koppling till min benskörhet och att skelettet är så himla skört. Men det trodde han inte, inte pga just det här. Men så satt jag och läste en del igår där det står att hypofysen bl.a. styr kroppens tillväxthormon som i huvudsak stimulerar och utvecklar skelettet och musklerna.

Och där kommer min fråga igen på nytt om det är så att det med skelettet och musklerna kan bero på just det här med hypofysen? För jag har ju haft/har problem med båda. Både med att skelettet är jätte skört och att dem inte kan hitta någon riktig förklaring till varför, och sen musklerna. Jag har haft så himla svårt att bygga muskler. Men det har blivit bättre sen dem upptäckte för ca 1,5 år sedan att jag knappt har någon egen produktion av testosteron själv, och jag därefter har fått börja ta de extra. Så jag känner bara allmänt att det måste väl på något sätt kunna höra ihop. Det är vad min magkänsla säger i alla fall. Så det måste jag fråga honom vidare om nästa gång jag pratar med honom igen. Det skulle om inte annat förklara allt. För jag kan inte längre tänka mig att allt ska bero på kortisonet jag fått genom åren, och då är det mest kortisoninjektioner jag fått förutom dem senaste åren (låg dos).

Mina tankar just nu går bara "tänk om det är så att det bara är så att det inte finns några fler", eller "inte några fler fall som dem vet av just här". För han sa ju att han hade träffat på andra som hade lika skört skelett som jag har, MEN inte i så ung ålder som jag är i. Ja ni märker nog att mina tankar snurrar en del, samtidigt som det känns skönt att börja få lite förklaring på varför jag mått som jag gjort. Men fortsättning följer.

Gillar

Kommentarer

IP: 82.99.3.229