Havrekex (gluten- & mjölkfri)

Här kommer receptet på havrekexen som jag sa att jag skulle dela med mig av till er.

Ingredienser:

150g smör

3dl laktosfri mjölk

6dl havregryn, OBS! ej fiberberikade

2dl rismjöl

1msk fiberhusk

1msk ljus sirap eller strösocker

2tsk hjorthornssalt

1/2tsk salt

Gör så här:

Smält smöret och tillsätt mjölken. Värm tills det nästan kokar. Mät upp havregrynen i en stor bunke och häll mjölk- och smörblandningen över. Låt stå tills det svalnat. Tillsätt resten av ingredienserna och arbeta ihop till en slät deg. Sätt ugnen på 200°. Kavla ut degen tunt och ta ut runda mått, ca 8 cm i diameter. Lägg kexen på en plåt med bakplåtspapper och grädda 8-10 minuter. Kexen ska få en fin ljusbrun färg runt kanten och blir lite mjukare. Önskas hårda kex, låt stå några minuter till i ugnen.

Tips

För att få receptet mjölkfritt så bytte jag ut smöret mot mjölkfritt margarin, samt att jag tog rismjölk istället för laktosfri mjölk.

Om man inte har hjorthornssalt hemma så går det lika bra att ta bakpulver i dubbel mängd. Alltså 4tsk bakpulver istället för 2tsk hjorthornssalt.

Sen valde jag även att ta dubbel mängd av saltet för att jag tycker det inte smaka något, så då tycker jag dem blev godare.

Sen valde jag även att grädda mina i ca 13 min, för jag ville att mina skulle vara lite hårdare. Sen är det ju såklart från ugn till ugn. Så ni får prova er fram.

Receptet kommer ifrån boken "Lugn mage med gott bröd" av Sofia Antonsson.

Gillar

Kommentarer

IP: 82.99.3.229