"Man får det man klarar av"

Något som är svårt ibland när man är nere i en jobbig period är att hitta motivationen till saker. Hitta det som driver en till att kämpa vidare och tänka positivt. För det är väldigt lätt att hamna i en ond cirkel eller spiral där ingenting känns roligt. Samma sak när man råkar ut för motgång efter motgång, eftersom det ända man kan fråga sig då är när det ska ta slut?. När ska det bli bättre?. Och när man väl har börjat tänka så är det väldigt lätt att det fortsätter.

Jag har haft väldig tur med att jag har lyckats hitta drivkraften till att orka kämpa vidare genom att jag har haft många människor runtomkring mig som stöttat mig. Jag vet t.ex. inte vad jag hade gjort om jag inte hade haft min familj, men tyvärr är det inte så för alla.
Men det finns ett talesätt som jag brukar tänka på när allt känns lite motigt och man inte riktigt vet varför allt är som det är. För ibland är det svårt att hitta den där energin eller motivationen som gör att det känns lite lättare trots allt jobbigt som händer. Min mamma brukar då säga att "Man får det man klarar av". Så det försöker jag tänka då, för det säger ju bara att man får tuffa motgångar för att man är en person som klarar av det.

Jag tycker det är ett bra talesätt som får en att tänka om lite. Jag tror i alla fall på det. För man får motgångar för att ta sig igenom dem, och väldigt ofta lär man sig någonting av det. Men sen är det också VÄLDIGT många gånger som det är svårt att förstå varför en massa smärta och lidande ska göra att man lär sig någonting. Sen en annan klassisk fråga, i alla fall som jag har ställt mig många gånger är "varför skulle just jag råka ut för det här?", "varför just jag av alla människor?". Då har jag i alla fall tyckt det har hjälpt lite att försöka tänka att man får sina motgångar och prövningar för att man klarar av dem.

Sen är det svårt när man är mitt uppe i det, för det är ofta inte förrän i efterhand man förstår. Sen är det också väldigt många saker som man bara inte förstår varför allt är som det är och olika saker finns, som t.ex. olika sjukdomar och lidande. Men ni förstår nog vart jag vill komma.

Jag vet inte om det kan hjälpa någon av er, men kanske det kan hjälpa någon. Det får i alla fall mig på lite lättare tankar. Det är samma sak med, "Det kan inte mer än gå åt helvete". Det är också ett talesätt som också hjälpte mig rätt mycket när jag framförallt gick i skolan. T.ex. inför ett prov och jag inte kunde koncentrera mig eller kanske hade en väldigt jobbig period med sjukdomen. Då hjälpte det att försöka tänka ut "vad som kunde vara det värsta som kan hända och att det inte kan mer än gå åt helvetet". För egentligen kanske det bara är att man får göra om provet om man inte klarar det eller vad det nu kan handla om för något. För ofta är svaret lindrigare än vad det egentligen känns som.

Gillar

Kommentarer

IP: 82.99.3.229