Ny medicin - Azatioprin (Imurel)

I fredags så hade jag en telefontid med min reumatologläkare. Jag skulle höra av mig till reumatologen efter påsk, alltså på tisdagen förra veckan för att få svar på blodprovet jag tog innan påsk. Det provet skulle visa om jag skulle få börja med den nya medicinen eller inte, och när jag pratade med sköterskan i tisdags så hade det inte hunnit kommit. Så då fick jag en telefontid som i fredags istället.

Blodprovet togs för att se hur min kropp bryter ner ett visst ämne så kroppen bryter ner den tänkta medicinen rätt. Det lär visa OK för att jag ska få börja med Azatioprin (Imurel). Azatioprin är en medicin som ska hjälpa till att hålla nere inflammationerna så jag i längden ska kunna komma ifrån kortisonet. Planen är ju att jag ska komma tillbaka till att kunna byta prednisolonet mot hydrokortison igen så jag sedan kan börja med nedtrappningen av den medicinen. För så var ju planen från början innan jag fick bakslaget med alla inflammationer där precis innan jag skulle åka till Umeå. Så tanken är att Azatioprinen ska sänka inflammationerna så jag kan byta ut prednisolon till hydrokortison, och sedan börja en nedtrappning på det. För då kommer förhoppningsvis binjurarna börja producera det egna kortisolet som den just nu inte gör. Så tanken är att den produktionen ska komma igång av sig själv. Det är målet.

Hydrokortison är ju mer likt kroppens egna kortisol än vad prednisolon är, och prednisolon är kortison som även hjälper mer på lederna. Därav att det inte gick så bra att byta till hydrokortison rakt av.

Så nu har jag fått börja ta Azatioprin från och med i fredags. Det har hittills gått väldigt bra. Jag har inte märkt någonting. Jag har fått börja med en väldigt låg dos, och den skulle jag höja efter en vecka. Jag fick göra så för att vänja in den lite, eftersom jag annars brukar kunna reagera lätt med dem vanligaste biverkningarna som huvudvärk, illamående eller något med magen. Så jag hoppas det ska hjälpa att göra såhär. Men som sagt, hittills har det i alla fall gått bra. Sen är det trist att det ska ta ca 2-3 månader innan man vet om medicinen ger effekt. Det känns så långdraget, för det är inte förrän efter det som jag förhoppningsvis kan göra bytet av prednisolon till hydrokortison och sen påbörja nedtrappningen av kortisonet. Men vi har en plan i alla fall och det känns bra!

Gillar

Kommentarer

IP: 82.99.3.229