Riktigt tidig morgon på Endokrin - Synachtentest

Idag blev det en väldigt tidig morgon för mig. Tidig jämfört med vad jag är van med i alla fall. För idag skulle jag vara på sjukhuset redan kl.08:00 imorse. Jag skulle vara där då pga att jag skulle till Endokrinmottagningen för att ta en hel del olika prover och göra ett synachtentest. Det är ett test dem gör för att kolla mina binjurars funktion. Eftersom jag har dålig egen produktion på dem. Alltså nedsatt funktion, men eftersom jag ändå är så himla trött fast jag tar kortison så ska vi ta om proverna och kolla om de har ändrats något. I mitt fall tror dem att det är all kortison jag tar och har fått genom åren som gör att mina binjurar har fått dålig egen produktion.

Själva testet förstod jag det som att dem ger mig ett läkemedel som säger åt hypofysen att skicka en signal till binjurarna att producera kortisol. Sen efter det tar dem nytt blodprov vid två olika tider efter att man har gett det här läkemedlet (som ska säga åt hypofysen att säga åt binjurarna att producera kortisol), för att se om dem fungerar och hur bra dem fungerar. Samt för att se var "problemet" sitter. Om det är vid hypofysen eller hos binjurarna. Så förstod jag det som.

Testet gick i alla fall bra, men det var lite svårt att få dit en kanyl (infart) eftersom jag är rätt svårstucken, men vid tredje gången så gick det. Sen var det sjukt vad många blodprov hon tog. Det blev hela 16 rör som skulle fyllas sammanlagt. Helt sjukt. Sjuksköterskan som tog dem på mig sa att hon nog aldrig hade tagit så många blodprover på någon på en och samma gång, för jag hade rätt många andra prover som också skulle tas som inte hade med själva synachtentestet att göra. Men det gick i alla fall bra och alla är tagna nu, så det är skönt!

Sen är det verkligen tur att jag inte har har tider på sjukhuset just den här tiden så ofta, för dem är inte roliga. Jag är så seg den tiden på dygnet, och sen blir det blir lite svårt med assistenterna eftersom nästa assistent börjar kl.08:00 på morgonen, därav att det blir lite krock i schemat med att ha en tid då. Men det löste sig och det brukar alltid lösa sig om det behövs, men så långt det går så slipper jag helst dem tiderna. Men det gick bra i alla fall, det är bara lite planering som krävs.

Just den här gången var besöket så tidigt för att testet var tvunget att göras den tiden på morgonen, och jag lärde vara fastande. Men nu är det i alla fall gjort och det gick bra, så det är skönt. Så nu är det bara att vänta och se vad proverna/testet kommer visa när svaret kommer. Det blir spännande, för min endokrinläkare hade ordinerat en hel del olika prover, bl.a. på sköldkörtel, testosteronet (igen) och kortisolet samt själva synachtentestet. Så det blev en hel hög.

Gillar

Kommentarer

IP: 82.99.3.229