Ringt hit & dit - tummen

I tisdags började jag dagen med att sitta och ringa mottagningen till reuma angående min tumme. Jag har ju som ni vet opererat den för ca 3,5 vecka sedan. Det var då de gjorde en senskideklyvning av böjsenan på insidan av tummen på min högerhand. Tiden har gått fort, men jag har fortfarande väldigt ont i den. Såret ser fint ut, men den känns inte bra. Jag är alldeles tjock över hela insidan av tummen mellan den yttersta och mellanleden av tummen. Jag är verkligen stenhård över senan på insidan, plus att den är typ tre gånger så bred som den är på vänsterhanden. Jag tror det kan vara ärrvävnad eller något, men det är precis där över som det gör jätteont när jag ska greppa och använda handen. Det går inte. Visst jag kan sträcka på yttersta leden nu som jag inte kunde innan med tanke på att den hade fastnat. Men jag kan inte heller säga att jag har blivit bättre, eftersom jag fortfarande inte kan göra saker som jag längre tillbaka kunde göra. Då menar jag innan kortisonsprutorna på tummen slutade hjälpa.

Sen tycker jag att nu när jag kan böja på yttersta tumleden så små hackar den i leden. Det känns som att ytorna i tumleden inte är jämna. Jag tror att inflammationen jag har och har haft där en längre tid har börjat skada leden. Det är min teori. För det vet jag ju, att om man går med en inflammation för länge i en led så kommer den tillslut börja ta skada av det. Men som sagt, det är min teori.
Vilket som så fick jag ju prata med sköterskan på reuma som tyckte att jag skulle prata med min arbetsterapeut. Så då ringde jag dit, och när hon väl hade ringt upp mig så kunde inte hon heller hjälp mig. Utan då tyckte hon jag skulle ringa ortopeden, eftersom det var dem som hade opererat mig. Och visst, det låter ju logiskt att jag skulle ha börjat ringt dit, men eftersom sköterskan jag fick träffa på hälsocentralen när jag kollade såret sa att jag skulle ringa reuma om jag hade fortsatt problem så gjorde jag det. Men men, jag kom fram till rätt tillslut i alla fall. Det var väl huvudsaken.

Det som var lite drygt bara var att precis efter att jag hade pratat med arbetsterapeuten i tisdags så gick telefontiden för att ringa ortopeden ut, så då fick jag vänta till dagen därpå innan jag kunde ringa dit. Så det var lite typiskt, eftersom jag bara ville få det klart och prata med någon som kanske kunde hjälpa mig. Men då fick jag fortsätta mitt ringande dagen därpå istället.
Så då ringde jag dit så fort jag gick upp där på onsdagen, så jag skulle komma långt fram i kön. Och det gick ganska fort i alla fall. Men det var kanske inte det roligaste att få höra att de nästan aldrig brukar få någon som ringer och säger att de har problem efter den här typen av ingrepp. Det var inte så roligt, eftersom det hjälper ju inte mig. Jag har ju fortfarande mitt problem oavsett. Men då satte i alla fall sköterskan upp mig så en läkare skulle ringa upp mig, och det gjorde dem senare under dagen. Det var en jättetrevlig läkare som ringde upp, och vi kom fram till att de bästa nog vore om de kollade på den. Med tanke på att jag har min bakgrund med det reumatiska och att jag har opererats och har ont. Så inom 2 veckor skulle jag få komma, och äntligen idag kom brevet på posten. Så nästa vecka på fredag, om prick en vecka ska jag få komma och träffa en ortoped. Det blir bra, och skönt att jag hann få en tid innan vi åker till Umeå där den helgen. Så det blir bra och spännande att se vad det är för fel. Om han kan säga det förstås.

Men sen kan jag tycka att det alltid är så typiskt att det är mig det ska gå på tok för. För det har alltid blivit någonting efter varenda operation som jag har gjort. Alltid. Jag förstår inte varför min kropp inte någon gång kan följa "handboken" eller vad man ska kalla det, och det har mina läkare sagt flera gånger också. Så det är nog många gånger därför de är så noga med undersökningar och så för att inte missa något. Eftersom jag tydligt nog inte är som alla andra som följer facit lite mer. Men huvudsaken nu är väl att jag troligtvis kan få hjälp med tummen. För sen är det inte bara senan på insidan, utan jag tror också att jag har fått inflammation i yttersta och mittersta tumleden, samt sträcksenan (senan på ovansidan av handen som går över tummen). Så vi får se vad ortopeden säger nästa vecka.

Gillar

Kommentarer

IP: 82.99.3.229