Samtal med min reumatolog

I förrgår ringde jag till reuma för att få prata med dem angående tiden för operation på njursten som jag fick hem i brevlådan i tisdags eftermiddag. När jag träffade min reumatolog sist (det var inte så långt efter att jag hade gjort stötvågsbehandlingen) så berättade jag att dem troligtvis hade valt att operera mig direkt istället för att ha gjort stötvågsbehandlingen, om de hade vetat av mer om min sjukdomssituation. Att jag t.ex. är benskör, har knappt någon egen produktion av kortisol i binjurarna och att jag har den där förändringen på hypofysen. Tydligen kan alla dem här sakerna öka chansen för att få njursten.

Vilket som så ringde jag i alla fall till reuma då i onsdags och pratade med sköterskan där. Hon sa sedan att hon skulle prata med min reumatolog och återkomma. Det tog inte så jättelång tid innan hon ringde tillbaka och sa att min reumatolog skulle ringa upp mig så vi fick prata.

På eftermiddagen gjorde han det. Vi pratade en bra stund om alla mina symtom. Vi kom i alla fall fram till att han ville att jag skulle ta lite fler prover som jag kunde ta samtidigt som jag skulle ta Endokrins prover då på torsdagen, alltså som jag tog igår. Det var i alla fall lite mer infektions- och leverprover som min reumatolog ville ta. Endokrin ville ha mer hormonprover.
Sen frågade han mig en del om jag kände av något ifrån luftvägarna, om jag hade feber, hade infektioner någonstans osv men inget av det kände jag av, förutom att jag kände mig sjuk fast jag inte var varm. Men sen är det väldigt svårt att veta när jag har feber, för jag tar ju alvedon hela tiden regelbundet, som i så fall sänker febern om jag skulle ha det. Så det försvårar det en hel del.

Sen läste han och förklarade lite om varför de ville operera, och det verkar som att den största njurstenen nu är 6mm (tidigare var den största 10mm) och att en sten har tillkommit på 4mm i vänster njure. Sen har jag även två ytterligare stenar som är mindre, och två mindre i den högra njuren också. Där tror jag i alla fall på att stenen måste ha delat på sig vid stötvågsbehandlingen, så det har blivit en sten som är 6mm och en på 4mm, för måtten stämmer ju.

Vilket som så har i alla fall den på 4mm åkt ner i ledaren från njuren mot urinblåsan bara att den inte kommer ut i urinblåsan eller området precis innan. Jag är inte hundra på om det stämmer så anatomiskt, men jag har för mig att han förklarade det så, men jag kan ha förklarat någonting fel så ni vet. Det verkar i alla fall som att ligger precis vid öppningen, men som det ser ut just nu (för två veckor sedan då datortomografin gjordes) så ser den inte ut och stoppa upp något flöde i njuren. Men det är den stenen dem vill operera bort. För nu ligger den också i ett område där man ofta känner av och får njurstensanfall, så oavsett ligger den inte särskilt bra till, och något njurstensanfall vill jag helst inte råka ut för igen!
Så då pratade vi lite om det, samt att han tyckte jag skulle testa ta Voltaren eller Diklofenak (samma sak, NSAID preparat) som ska vara avsvällande så stenen kanske åker vidare. Det är tanken i alla fall om vi har tur. Problemet är bara att min mage inte alls klarar av dem typerna av tabletter sedan jag tog det under en 10 års period när jag var liten tills magen inte klarade av det längre. Så nu kan jag bara ta det någon enstaka gång ibland, men jag skulle i alla fall prova med det tyckte han.

Vidare kom vi i alla fram till då under samtalet att vi skulle invänta proverna för att se vad dem visar, och att vi skulle höras av som idag (fredag), men vi träffades redan igår så det blev som att vi pratades vid då istället. Sen skulle jag höja en tablett för magen litegrann (esomeprazol) för att se om illamåendet kanske kan lindras lite och för att det skulle gå bättre med diklofenaken/voltarenen, sam att skulle jag testa ta dem för njurstenen/njurstenarna. Sen samt att han skulle försöka få tag på kirurgen och prata om njurarna och njurstenen, om det finns något annat man kan testa först innan man väljer att operera. Om det kanske går att göra en stötvågsbehandling en gång till. Så det var väl det vi kom fram till under samtalet.

Gillar

Kommentarer

IP: 82.99.3.229