Semestertider

Semestertiderna börjar sakta men säkert smyga sig på. Nu tycker ni säkert jag är galen, men semestrar är något bland det värsta jag vet. Inte på det sättet att man är ledig eller att personer får vara lediga, utan det är mer i sjukdomssyfte. Inte för att vara självisk men det blir problem när folk som jobbar inom vården är på semester. Speciellt när det är folk man är beroende av.
Sen brukar det ju ofta lösa sig, men det underlättar ju när den ordinarie personen är i tjänst. Jag menar t.ex. när ens ordinarie läkare är på semester och man behöver deras hjälp och kunskap, då är det inte roligt när dem inte är där. Och sen en annan grej, de kan ju ta ledigt från eländet. Från allt som har med sjukdomar att göra. Jag tror jag blir lite avundsjuk på det, för det kan inte jag.

Det jag menar är att dem kan ju faktiskt ta ledigt från allas sjukdomssituationer, vara ledig och ha en skön semester och sen komma tillbaka utvilad. Det känns inte rättvist. Sen säger jag inte att jag inte unnar någon en skön och bra semester, det är klart jag gör, men jag tror ni förstår vad jag menar.
Och ni tycker säkert jag kanske låter bitter och självisk, men jag är nästan säker på att många av er kan känna igen er i situationen. Att det är jobbigt att inte få ta ledigt själv från allt. Ifrån hela sjukdomssituationen, från det är jobbiga. För många gånger skulle man nog behöva det. Få en ledig vecka eller två och bara få vila upp sig, men tyvärr fungerar det inte riktigt så.
Och ni tycker säkert jag kanske låter bitter och självisk, men jag är nästan säker på att många av er kan känna igen er i situationen.

Sen är det nog mer bara hela situationen om att dem kan ta ledigt från allt de "jobbiga" och det kan inte vi som är sjuk. Vi måste ju leva med sjukdomen, och det ända vi kan göra är bara att kämpa på så gott vi kan. Sen vila när vi får chansen och försöka förbereda allt så mycket som möjligt när någon av personalen på sjukhuset ska vara ledig. Förbereda så man har en plan B om det behövs. Mycket för att man ska känna sig trygg och veta vad man ska göra när man behöver hjälp och ens ordinarie stöttepelare inom sjukvården inte är där. Därför tror jag det är bra med en lite sommarplanering så det underlättar både för en själv och för sjukvården.

Jag och min reumatolog pratade lite om det här sist när jag var där, för jag sa att det inte fungerade bra när han var borta. Jag tycker det blev alldeles för jobbigt att prata med olika läkare nästan varje gång jag ringde dit och behövde prata med en, för automatiskt blev det ju den som hade jour som fick hjälpa mig. Det blev för jobbigt att behöva dra allt som hänt om och om igen.
Det blev väldigt krävande för mig eftersom orken inte fanns där. Och sen tror jag inte det var så lätt för dem heller eftersom min sjukdomssituation ändå är rätt komplicerad och invecklad. Det är inte så man kan läsa på under en timme och har fått med allt precis. Därför bestämde vi nu att han skulle informera en utav dem andra reumatologerna lite extra om just mig så jag har den som kontaktläkare när min ordinarie reumatolog är på semester. Så det känns ändå bra tycker jag.

Gillar

Kommentarer

IP: 82.99.3.229