Svaret om mitt knä

Jag är ledsen att det här inlägget har dröjt så länge, för jag förstår att ni undrar vad det är som har hänt med mitt knä. Vad röntgen visade och vad jag hittills har fått för svar.
För mig tog svaret rätt hårt, därav att det har dröjt att göra det här inlägget och sen mår jag inte bra. Det har varit en extremt jobbig tid den senaste tiden, vilket också har gjort det väldigt svårt för mig att skriva inlägg till er här även om jag vill och har väldigt mycket att berätta. Men det får helt enkelt gå i den takt det funkar. Men här kommer det i alla fall.

Det var förra fredagen (21/2-20) under ronden som läkarna äntligen hade fått svar på den första röntgen jag gjorde angående vinkeln på mitt högra knä.
Det var en stående röntgen, men en annorlunda röntgen jämför med den andra stående röntgen som jag gjorde då olyckan med fötterna hände. Dem vill kolla och se hur mitt ben är vinklat när jag står upp.
Där och då hade dem inte fått svar på MRT-röntgen än, men de skulle jag få på måndag istället för då skulle svaret ha kommit in sa dem. Vilket gjorde att dem inte helt kunde uttala sig om svaret, men ändå ge en del. Sen ville dem även att en knäspecialist skulle kika på det.

Under ronden fick jag veta att det inte såg så bra ut på själva "vinkel-röntgen". Något jag innerst inne tror att jag redan visste med tanke på värken jag haft och att den blivit värre med tiden, och allt eftersom jag har belastat fötterna/benen mer och mer. Sen har man även sett att underbenet har vinklat sig mer och mer utåt också.

Sen misstänker jag att jag säkert har försökt ”lura” mig själv litegrann om att det är bättre än vad det egentligen är. Att jag inte riktigt har velat inse det kanske, och att det var just därför som det blev så jobbigt när dem berättade det hela.
Det just för att jag inte vill att det ska vara såhär, och att det blev så tydligt och verkligt då på något vis. Så det var nog därför det tog väldigt hårt på mig när dem ändå sa att knät inte såg bra ut.

För jag vet ju vad det betyder. Jag är ju inte dum. För det kan jag ju räkna ut själv att jag troligtvis kommer behöva göra något typ av ingrepp av knät i mitt liv. Eftersom jag ändå ”bara” är 25 år. Men att det inte behöver vara här och nu det ska göras någonting, men inom sin tid. Sen tycker jag bara vetskapen är jobbig, eftersom jag inte har de bästa erfarenheterna om man tänker tillbaka kring fötterna. Ja ni förstår nog vad jag menar.

Oavsett såg inte röntgen bra ut, och det tog hårdare på mig än vad jag trodde det skulle göra. Sen har jag inte fått hela svaret än, eftersom jag inte har träffat en knäspecialist än. Men det ska jag få göra, så då kommer jag få lite mer svar på det inom en relativt snar framtid.
Men det var ändå inte det roligaste beskedet att få just precis nu när det är så jobbigt som det redan är med fötterna och allt runtomkring osv.

Knäspecialisten fick jag inte träffa redan nu pga att han för tillfället inte var på plats. Sen är ju fötterna inte heller bra, så det är egentligen inte jätte brådis just precis nu. Men man vill ju såklart ändå ha svar och få svart på vitt hur det egentligen ser ut och vad jag har att vänta mig. Så jag vet vad jag ska ställa in mig på. För hellre det än att allt bara ska luddas in i någon halvsanning. Då är det bättre att få raka svar kring hur läget ser ut. Men jag ska få komma till honom om ca 4-6 veckor, och då är högerfoten förhoppningsvis också bättre än vad den är nu.

Här kommer svaret på röntgen:
Vi har under en tid sett att mitt högra underben har börjat vinkla sig mer och mer utåt. Alltså satt det ser lite kobent ut kan man säga, vilket har gjort att jag har fått mer och mer ont över framförallt utsidan av knät (över leden) och behövt flertalet kortisonsprutor. Det pga att det gång på gång blivit inflammation.

Det var därför min reumatolog skickade mig på röntgen från början, samt skickade remiss till ortopeden för en kontroll av både höger knä och fot för att få ett status på hur det ser ut idag.

Svaret visade att mitt högra underben är vinklat utåt, och rätt mycket. Det är de som gör att jag får så ont i knät, och att det lätt blir irritation och inflammation, och att jag därav får så ont och behöver kortisonsprutor. Det blir helt enkelt som en felbelastning som jag får väldigt ont av.
För tillfället vet jag inte vad som kommer hända. Vad kontentan av det här kommer bli mer än att jag någon gång troligtvis kommer behöva operera det. Sen kanske det inte är nu, men troligtvis någon gång i mitt liv.

Sen har jag fått en rörlig ortos till knät som jag ska ha på mitt ben så fort jag belastar det. Tanken med ortosen är att vi kanske kan förlänga förloppet på att behöva göra något typ av ingrepp av knät, och för att minska så vinklingen inte ska bli ännu värre. Det är förhoppningen. Sen är det även för att se om det kan hjälpa något på smärtan, eftersom ortosen ska försöka trycka benet i ett rakare läge. Ett bättre läge än vad det har nu utan den.

Allt det här känns inte alls roligt. Speciellt inte att få det här beskedet precis nu, även om jag innerst inne visste att det är någonting som är fel med knät.
Efter att jag fick beskedet blev det bara FÖR MYCKET för mig. Ännu en gång.. Speciellt med tanke på allt som hänt med olyckan av fötterna och allt kring det. Det rann helt enkelt över, samtidigt som jag inte har ord till något. Det känns som att jag knappt vet hur jag ska reagera längre. För det händer bara saker hela tiden, och tydligen saker som förändrar hela ens liv på en sekund.

Gillar

Kommentarer

Evaeliasson
Evaeliasson,
elinnhellgren
elinnhellgren,
bolmgren
bolmgren,
Usch va jobbigt de låter! Hoppas du snart ska få svar på allt, så du får nån rätsida på det. hoppas du får en op snart, så smärtorna minskar och att du ska bli bättre 😊
nouw.com/bolmgren
elinnhellgren
elinnhellgren,
Tack så mycket! Det hoppas jag med, så jag vet klart och tydligt vad man har att förhålla sig till. Ja jag tror dock det kommer dröja, i och med foten som måste återhämta sig till att börja med. Något de sa idag säkert kommer ta väldigt lång tid, och just nu ligger inte knät på priolistan om man säger så. Samtidigt som jag bara skulle vilja få det gjort. Men jag får försöka vara här och nu och ta en sak i taget 😊
nouw.com/elinnhellgren
IP: 82.99.3.229