Ultraljudsundersökning på fingrarna

Hej fina ni!

I fredags när jag var på ett besök till min reumatolog, så skrev han en remiss till röntgen om att han ville att dem skulle kolla närmare på mina fingrar med ultraljud. Gärna så fort som möjligt.
Sen i måndags ringde dem från röntgen och sa att dem hade en återbudstid redan som i onsdags, så självklart tog jag den tiden dem erbjöd. Så det var jag på.

Besöket tog en bra stund, för det var inte helt lätt att undersöka min hand. Dels för att allt är så smått och sen var det inte helt lätt att tyda heller. Det var t.o.m. så att han fick kolla lite på sin egen hand för att se hur det "ska" se ut och sen fortsätta på mig.
Det han kunde se var att senorna "glider" väldigt dåligt och segt över knogarna och handryggen. Det såg precis ut som att dem hade ärrat eller vuxit fast i mjukdelarna, att de inte låg "löst" över fingrarna/handryggen och gled lätt, utan det såg riktigt segt och trögt ut.

Det är jättesvårt att förklara men jag hoppas ni förstår på ett ungefär hur jag menar. Men vi blev lite fundersam både han och jag över vad det egentligen är som har hänt. Eftersom funktionen i själva fingrarna också är dålig i och med att jag inte kan lyfta upp fingrarna själv. Bara ytterst lite. Sen kunde han även se att det såg bra ut i själva skelettet, att det inte var några förändringar där som det annars lätt kan bli när man har reumatism och inflammationer som ligger där och förstör. Men det såg bra ut i alla fall, så det var skönt! Han såg också att senorna inte var av, vilket var rätt skönt att få bekräftat även om vi var ganska säker på att dem var hel.

Sen sa han en del fler saker med, men i stora drag så var det de som blev sagt.

En av mina första tankar efter undersökningen var om de kunde vara så att senorna har vuxit fast efter operationen jag gjorde förra året. Att de kanske har ärrat fast eller hur man ska förklara i mjukdelarna.
Men den teorin försvann ganska fort när man började tänka lite till. För om de hade varit så, då borde jag inte ha blivit bättre efter operationen och ett år senare bli sämre igen. De borde ha varit såhär hela tiden i så fall tycker jag. Så där försvann den förklaringen eller idéen på vad det kan bero på.

Det ska i alla fall bli himla intressant att få höra vad handkirurgen tror att det är. Men helt enkelt verkar det inte vara. Det såg jag själv när ultraljudsläkaren tittade och förklarade vad han såg. Han verkade också väldigt fundersam, som att han inte riktigt hade sett det tidigare. Så det ska som sagt bli himla spännande att få höra vad handkirurgen tror om det hela, och vad man i så fall kan göra för att det ska bli bättre. Om det överhuvudtaget finns något att göra.
Men det är i alla fall skönt att undersökningen är gjord inför besöket så vi har den att utgå efter. Sen hoppas jag bara på att det inte dröjer alltför längst tills jag får en tid och får träffa honom.

Gillar

Kommentarer

IP: 82.99.3.229