X antal nytt

Hej på er och hej oktober!

Då var vi inne i en ny månad. Va sjukt att tiden ändå går så pass fort att vi nu är inne i oktober. Oktober, helt sjukt! Det känns nästan som att det går lite väl fort om jag ska vara ärlig, men så är det.

För mig känns den här månaden lite som en riktig nystart. Det är pga flera anledningar, men mitt i allt känns det ändå bra. De senaste månaderna vet ni som har följt mig en del att det har varit väldigt mycket som har hänt och att det varit väldigt jobbigt. Både fysiskt och psykiskt. Det har varit (och är fortfarande) mycket kring lederna och sjukdomen, eftersom jag inte har haft någon bromsmedicin som har fungerat. Och sen nu har jag ju varit mitt uppe i en uppstart med en ny bromsmedicin. Olumiant som den heter. Den började med för nästan 1,5 månad sedan.

Dock ringde min reumatolog idag och tyckte att vi skulle byta medicin. Gå tillbaka till den jag hade innan, Xelijanz. Det pga att han tycker jag borde ha börjat märka någonting nu, för det gjorde jag med Xelijanzen förut om man tänker under samma tidsperiod.
Både Olumiant och Xelijanz är två mediciner som går under något som kallas JAK-hämmare. Det är en av alla grenar med olika bromsmediciner kan man säga, och en utav dem heter det. De är som släkt med varandra kan man säga. Men han ville i alla fall att jag nu skulle avbryta Olumiant behandlingen och gå tillbaka till Xelijanz. Även om det var med Xelijanz som jag fick så mycket problem med urinvägarna och urinvägsinfektioner hela tiden. Så jag är inte jättetaggad på att prova den igen samtidigt som det är den ända medicinen som jag ändå har känt lite effekt av. Så det är svårt. För vi är samtidigt i ett läge där vi inte riktigt har tid med att vänta på den här Olumiant, eftersom sjukdomen ändå är så pass aktiv.

Jag höll ju på med Xelijanz under ca 1,5 år och lärde avbryta behandling stup i kvarten Pga urinvägsinfektioner. Men vi får väl ge det ett sista försök och hoppas på att den här lösningen med att jag står på en liten dos antibiotika varje dag ska hjälpa till att hålla infektionerna borta. Så jag håller verkligen tummarna!

För nu blir det ändå 4-5:e gången som jag ska in och få kortisonsprutor pga inflammationer sen i somras. Så sjukdomen är ju väldigt aktiv om man säger så. Det är nog därför min reumatolog inte heller riktigt vill vänta längre innan vi byter bromsmedicin, eftersom jag sist ändå kände lite effekt av Xelijanzen även om jag lärde avbryta ett flertalet gånger.

Men vi får se. Vi får ta det som det kommer också håller jag bara tummarna för att det kommer gå bättre den här gången med infektioner och sånt. Mer kan jag inte göra.

Gillar

Kommentarer

Karolina
,
Håller också tummarna för dig och för att det ska gå bra med Xeljanz denna gång✊! Kram
Elin Hellgren
,
Tack så mycket Karolina! Det hoppas jag med! ✊ Kram