Här kommer ett recept som jag kan rekommendera er på enkla Tahinikakor med honung. Perfekt för oss som inte tål nötter bra, eftersom tahini är gjord på sesamfrön. Receptet hittade jag från Nilla´s Kitchen. Hon tycker jag har många bra, enkla och hälsosamma recept.
Det här är ett väldigt enkelt recept med få ingredienser som dessutom är mjölkfritt, glutenfritt, nötfritt, äggfritt och fritt från socker (naturligt socker).
Ingredienser:
18-20 st
- 175g (ca 1,75 dl) tahini
- 30 g (ca 2 msk) honung eller agave*
- 2 krm salt
- 2 krm vaniljpulver och/eller 1 tsk mortlade kardemummakärnor
- 40 g (ca 1 dl) kokosmjöl
- ev. annan smaksättning som 1-2 tsk rivet apelsinskal, även hackad mörk choklad blir bra
*Man kan anpassa mängden sötning, tex 3-4 msk honung/agave och göra sötare kakor – dra bara ned mängden tahini lite också.
Gör såhär:
- Värm ugnen till 150°C och förbered en plåt med bakplåtspapper.
- Mät upp tahini och honung och blanda ihop.
- Tillsätt alla övriga ingredienser och rör ihop till en fast kakdeg som går att rulla.
- Gör en rulle av degen, ca 3 cm i diameter och skär skivor, 18-20 st. Tryck ut och forma deg-skivorna lite och fördela ut på plåten.
- Grädda mitt i ugnen i 14-17 minuter. Kakorna ska bli lite gyllne (färg beror också på vilken tahini man använder) och dem kan fortfarande få vara lite mjuka när man tar ut dem ur ugnen. Var försiktig att de inte övergräddas och blir för mörka – det blir lätt en lite bränd smak om kakorna går någon minut över tiden.
- Låt sedan kakorna svalna och stelna på plåten.
Tips!
Jag tog även på lite sesamfrön och strödde över kakorna innan jag satte in dem i ugnen. Det blev gott!
Hoppas ni också kommer gilla dem här kakorna! Skriv gärna en kommentar om ni provar dem eller har något förslag på en god smaksättning på dem. Jag provade med kakao, men tyckte det blev sådär.
Lämna ett svar