Här kommer ett recept på ett par glutenfria frukostfrallor som jag ofta gör. De har helt klart blivit en favorit, och de är bland de enklaste jag bakat och är väldigt goda!
Ingredienser:
3 dl vatten
1 msk äppelcidervinäger
1 msk rissirap (honung för de som inte är vegan)
3 msk kokosolja
1 dl hirs eller glutenfria havregryn
0,5 dl linfrön
0,5 dl sesamfrön
2 tsk fiberhusk
2 dl durra (kan ersättas med mörkt eller ljust teffmjöl)
1 msk nyponskalsmjöl (går att utesluta)
1,5 tsk bikarbonat
0,5 tsk salt
Såhär gör du:
- Sätt ugnen på 225 grader. Förbered en plåt med bakplåtspapper.
- Blanda ihop alla blöta ingredienser i en bunke och blanda alla torra ingredienser för sig. Tillsätt de torra ingredienserna till den bunken med vätska och rör snabbt ihop till en jämn men kladdig smet.
- Låt degen vila 5-10 min. Forma ca 5-6 frallor med fuktiga händer. Pudra med lite mjöl och havre/hirs flingor. Grädda i mitten av ugnen i ca 15 min.
Jag har dom senaste gångerna bakat med durra mjöl och havregryn. Annars har jag tidigare gjort med teffmjöl och havregryn, men durra är min favorit. Jag tog även honung i mina. Nyponskalsmjöl brukar jag hoppa över eftersom jag inte haft några hemma, och jag brukar även göra dubbel sats när jag gör, så det blir ca 9-11 st.
Tips!
- Jag brukar ibland ha i lite extra havregryn i smeten så frallorna inte ska rinna ut lika mycket efter jag format dom och lagt på plåten.
- Jag brukar behöva grädda mina i 20 minuter.
- Ett tips är att dela på frallorna så fort dom har svalnat och frysa in.
- De blir godast att tina i ugnen.
- Goda pålägg jag brukar ha är avokade antingen i skivor eller mosad, paprika, gurka eller kokt ekologiskt ägg.
Receptet kommer från Nilla´s kitchen. Men jag hittade receptet jag på Tina Mejris hemsida.
Jag hoppas ni ska gilla dom!
Lämna ett svar