Hej på er!
Hoppas allt är bra med er! Nu var det några dagar sedan ni hörde något ifrån mig. Jag tänkte därför göra en liten snabb uppdatering var tanken, men den blev lite längre än så om hur det har varit. För jag har nämligen haft några riktigt jobbiga dagar.
Min allergi/överkänslighet
Jag vet inte hur mycket jag har pratat om mina allergier/överkänsligheter tidigare här genom åren. Men jag har i alla fall varit väldigt känslig för olika typer av födoämnen enda sedan jag var liten. Det har varit allt från gluten, ägg, mjölkprotein, nötter osv. Listan kan bli lång, men för att nämna några. Sen har det skiftat lite i grad genom åren.
Det har inte heller bara varit olika födoämnen, utan det har även varit allt från pälsdjur, pollen och damm m.m. Jag hade även problem med mycket utslag när jag var liten. Men oavsett så slutade jag äta bl.a. ägg helt under gymnasiet pga att jag blev sämre och sämre när jag fick i mig det. Något som resulterade i att jag tillslut slutade äta det helt, vilket resulterade i att jag i princip mådde bättre på några dagar när det helt hade gått ur kroppen.
Säsongsinfluensan
Sen hade jag ett litet uppehåll från vaccination mot säsongsinfluensan under ca 2 års tid. Det här var kring 2014-2016 om jag inte minns helt fel. Sen när jag skulle ta det igen året efter ”uppehållet” så jag fick en reaktion efter sprutan. Jag började då svälla i munnen och halsen. Det här var alltså något år efter att jag hade varit utan ägg helt under flera år.
Den här reaktionen tyckte jag var väldigt läskig och obehaglig, och jag förknippade det då att det kanske hade med ägg att göra. Eftersom sprutan är baserad på just ägg. Samtidigt som jag tyckte det var lite konstigt att jag skulle bli så allergisk, med tanke på att jag inte reagerat sådär på luftvägarna tidigare. Oavsett så blev jag rädd och började fundera hur det då skulle bli om jag fick i mig ett ”riktigt” ägg, eftersom jag hade reagerat sådär mycket av en spruta som ”bara” var baserad på ägg.
Jag blev i alla fall extremt strikt med att inte få i mig något ägg överhuvudtaget efter det, samt att jag inte vaccinerade mig mot säsongsinfluensan igen pga den reaktionen. Jag fick istället en annan medicin utskriven ifall jag skulle börja få influensan. En medicin som då förhoppningsvis skulle göra så jag inte bli lika dålig ifall jag fick det.
Tagit prover för att kolla äggallergi
Under min utredning på infektion sen i höstas så har de nu i alla fall tagit blodprover för att kolla just det här kring äggallergi, eftersom de väldigt gärna vill att jag ska vaccinera mig mot säsongsinfluensan. Men såklart inte om jag har en kraftig allergi mot det. Vilket som så visade det i alla fall inte på att jag hade någon allergi mot ägg. Därav att jag nu väldigt försiktigt och vågat börjat prova ägg lite smått igen. Vilket hittills har gått bra i små små mängder i alla fall. T.ex. om det har varit penslat ägg på en bulle, eller att det funnits i någon färdig sås osv.
Dum idé
Sen var det nu i onsdags som jag började testa äta ett halvt kokt ägg till frukost. Det gjorde jag både i onsdags och i torsdags. Något jag tyckte verkade gå bra. Jag är fortfarande inte helt säker, för något jag samtidigt dumt nog också gjorde var att jag har ätit lite mer mjölkprodukter. Något jag också varit känslig för och inte åt alls under större delen av mitt liv tills bara knappt ett år tillbaka. Men jag tycker ändå det har gått bra. För jag har kunnat äta t.ex. en glass eller måltid som innehållit det utan att jag har mått nå dåligt eller konstigt. Det har varit om det har blivit för ofta eller för mycket som jag kan ha märkt av det med att jag får problem med magen.
Lite mer mjölkprodukter
Men det är ungefär sen i tisdags eftermiddag kanske som jag har ätit lite mer mjölkprodukter. Alltså något varje dag, som jag kanske inte har gjort förut. Utan bara ibland om jag varit borta eller så. Men det var inte förrän i onsdags jag började må dålig. Jag hade då börjat känna mig mer och mer småfebrig och svettig som vid feber utan att ha haft någon feber, känt mig hängig, sovit dåligt, haft lite smått ont i magen, och sen hade jag extremt ont i kroppen under natten till torsdagen och under torsdagen. Men det var sen under natten till fredagen jag vaknade och mådde riktigt dåligt. Jag hade extremt ont i magen och började sedan kräkas. Något jag knappt minns när jag gjorde sist. Problemet nu är bara att jag inte vet vad jag varit dålig pga av.
För sen har det tagit tid till jag har börjat mått bättre igen. För i fredags var jag i princip helt utslagen och det var inte förrän igår (lördag) jag började må lite bättre igen.
Vad är vad?
Det som är svårt nu är ju bara varför jag blev så dålig, och vad det berodde på. Om det nu är något jag har ätit som orsakade det. Annars måste det nästan vara något annat, men då har jag ingen aning om vad det kan vara. För antingen beror det på ägget, fast jag egentligen inte ska vara ”allergisk” mot det? Och jag har lite svårt att tänka mig att jag ska bli så dålig så långt efter. Eller så är jag kanske bara extremt känslig mot det, eftersom jag inte har ätit det på så många år.
Alternativt att det beror på mjölken, fast jag inte tycker att jag har ätit så överdrivet mycket av det heller. Oavsett så är det just det här som är så svårt. För jag har absolut ingen lust att må såhär igen.
Men på något sett känns det ändå som att det borde vara något jag har fått i mig som jag inte tål. Det känns nästan som så. Men vi får väl se hur det fortsätter, för jag är inte heller helt bra i magvärken än. Men jag tror i alla fall inte det är något smittsamt, för ingen i min omgivning har blivit det minsta sjuk. Så det är det i alla fall inte. Det vore bara skönt att vet vad det beror på så jag i så fall kan undvika det.
Långt inlägg
Nu blev det här ett längre inlägg än jag hade tänkt mig. Men det är svårt att förklara så andra ska förstå om man inte vet lite bakgrund kring det. Men nu vet ni i alla fall lite mer om min överkänslighet kanske jag ska kalla det för ägg. Sen håller jag bara tummarna för att jag inte behöver bli såhär dålig igen. KRAM!
Lämna ett svar