Idag hade jag en telefontid med en urolog ifrån Gävle sjukhus angående mina njurar och njurstenar. De skulle ringa för att meddela svaret på datortomografin som jag gjorde för 2 veckor sedan (16 juni) på njurarna. Det var 15 månader sedan jag hade gjort den här röntgen där sist. Det dem kunde se var att min njursten som jag har i den vänstra njuren hade ökat med 1mm. Den var alltså 4mm nu. Något som än så länge inte var någon fara. Det är om den bli ännu större, och börjar bli kring 5-6mm som den är så pass stor satt man inte kan kissa ut den naturlig väg längre. Men upp till det så borde det inte vara några problem.
Men om den börjar växa mer så måste man kanske ta sig en diskussion kring om man behöver göra någonting åt den. Däremot i nuläget behövde jag inte göra någonting, eftersom jag inte heller har några besvär av den för tillfället.
Njurmedicin på Akademiska
Jag hade en telefontid med en njurläkare även förra veckan, då en av läkarna ifrån njurmedicin på Akademiska ringde och berättade svaret av min urinodling. Jag lämnade en sån ”två-dagars” urinuppsamling för ca 1 månad sedan. Det såg bra ut, men att hon tyckte jag skulle öka på magnesiumet som hon satte in förra året. Jag har inte gjort såna kontroller med jämna mellanrum i så många år. Men jag tror det här var andra eller tredje gången, för jag fick börja med det pga att jag under en period för något år sedan hade så mycket besvär med njurstensanfall och urinvägsinfektioner. Jag fick även börja ta en medicin som heter Acalka för att reglera surheten i urinen. Något som förhoppningsvis ska minska bildningen av nya njurstenar.
Försöka spränga njursten och operera ut
Då för några år sedan fick jag bl.a. först åka och försöka spränga ner njurstenarna jag då hade i Bollnäs. Det funkade mindre bra, så tillslut blev dem tvungen att operera ut dem. Det pga att den stenen då var för stor för att jag skulle ha kunnat kissa ut den, samt för att jag hade mycket besvär ifrån den.
Men efter det ingreppet har det blivit mycket bättre. Troligen satt det någon typ av bakterie på njurstenarna som gjorde att jag hela tiden fick återkommande urinvägsinfektioner. Jag fick även gå på en långtids antibiotikakur under ett halvårs tid, som då sakta fasades ut i samband med att vi fasade in en antireumatisk medicin. Det var inte förrän då det gick vägen utan att jag fick urinvägsinfektioner på nytt hela tiden.
Varför får man njurstenar?
Jag frågade läkaren om det är vanligt att man får njursten. Han sa att ca 3-5% av befolkningen har/får det, men att det i mitt fall nog beror på flera orsaker. Troligen beror det främst på min reumatiska sjukdom och behandlingen av den. Kortisonet verkar inte vara en sån positiv medicin i det här sammanhanget, eftersom det bl.a. bidrar till att skelettet blir urkalkat. Alltså benskört. Något som i sin tur gör att skelettet bli skörare, kalket måste ha någonstans att ta vägen vilket då blir att det hamnar i njurarna och blir njurstenar. Det blir för mycket vad jag förstod.
Så nu hoppas jag bara att den här stenen stannar där den är, och inte växer nå mer satt jag inte kommer behöva göra något mer ingrepp där. För sist var det ingen rolig historia.
Uppföljning
Jag och läkaren jag pratade med idag från Gävle sjukhus kom även överens om att han skulle skriva över mina uppföljningarna så läkaren på Akademiska även skulle få sköta det och allt kring mina njurar med njurstenar. Det blir för rörigt, med för många läkare inblandade om dem är flera läkare som ska göra sina uppföljningar på olika håll, och även kanske gör olika bedömningar. Det tyckte jag lät bra. Han skulle skicka över mina röntgenbilder och skriva till dem om att vi hade kommit överens om det.
Så fortsättning följer även kring det här. Men för tillfället så blir det till att avvakta till det är dags för nästa kontroll. Om inget annat inträffar vill säga. KRAM!
Lämna ett svar