Igår var det Alla hjärtans dag! Jag hoppas ni hade en mysig dag. Vi brukar inte riktigt fira det så mycket. Fika brukar vi däremot göra tillsammans om det finns något att fira. Då brukar det vara vi i familjen, och ofta även tillsammans med farmor och farfar. Ett av mina önskemål till fika igår var kladdkaka. Mammas egna kladdkaka! Det var år och dar sedan jag åt den sist. Något jag har saknat, för den brukar vara grymt god. Men det är också något jag inte har kunnat äta på år.
Influensavaccin
Jag har varit utan ägg i väldigt många år. Jag tror jag tog bort det helt när jag gick i nian/början av gymnasiet. Det började jag utesluta helt pga att jag ofta fick så ont i magen och blev sjuk nästan så fort jag fick i mig det. Så tillslut valde jag att sluta äta det, och blev genast mycket bättre.
Sen var det dags för något år sedan att jag skulle ta influensavaccinet som jag då inte hade tagit på ca 2 år. Jag har för mig att det här var under samma veva som jag låg inlagd den där långa perioden på sjukhuset kring år 2014-2015. Oavsett så får jag en reaktion med att det börjar klia och svälla i halsen undertiden man sitter och väntar i väntrummet en stund efter att man hade tagit den. Det här tyckte jag var väldigt obehagligt, och frågan då blev ”hur känslig är jag då om jag får i mig ett riktigt ägg?”.
Saken var den att vaccinet var baserad på ägg, och då gick direkt mina funderingarna till hur allergisk jag egentligen var mot ägg. Jag blev i alla fall skraj, och efter det var jag extremt noga med att inte få i mig ägg. Sen har åren bara gått och jag har inte ens haft en tanke på att inte prova det igen.
Börjar prova ägg
Det är egentligen inte förrän i år som jag har börjat testa ytterst lite ägg igen. För de började med att min infektionsläkaren väldigt gärna vill att jag ska vaccineras mot säsongsinfluensan, med tanke på mitt dåliga immunförsvar. Men eftersom det är baserat på ägg så valde vi att dem skulle ta allergitest på mig först. Något som visade att det såg väldigt bra ut. Att jag inte borde vara känslig för det. Så därför har jag nu väldigt smått vågat mig på att börja testa det igen, och hittills har det gått bra.
Hittills har jag provat när man har penslat ägg på bullar, testat lite vaniljkräm, lussebulle och sen nu ägg i kladdkaka. Så vi får se vad det blir härnäst. Har ni några tips på något man kan baka som inte innehåller så mycket ägg? I så fall får ni gärna tipsa om det nere i kommentarsfältet här nere till inlägget. KRAM!
Elisabeth säger
Intressant att läsa om din ”resa”!!
Så skönt att du tycks tåla att äta lite ägg igen. Jag gör en väldigt enkel kardemummakaka helt utan ägg. Man rör ihop ingredienserna så det blir inget vispande. Blir som en sockerkaka men kanske bara hälften så hög. Jättesnabbt gjord och god. Sök på ”kardemummakaka utan socker” så får du många träffar som liknar min kaka om du vill testa.
Hälsningar Elisabeth
Elisabeth säger
Förlåt, jag menar …sök på kardemummakaka utan ägg, förstås/Elisabeth
Elin Hellgren säger
Ja jag hoppas att det ska fungera successivt som jag ökar mängden! Okej va spännande. De ska jag kika på, tack för tipset!
Hälsningar Elin 😊