X antal sjukhussamtal - liten plan

Hej bästa ni!

Igår blev det en hel del samtal till sjukhuset. Jag nämnde lite kort i mitt tidigare inlägg att jag hade varit i kontakt med min reumatolog, men att jag tänkte berätta mer om det i ett separat inlägg. Så jag tänkte berätta mer om det nu. Jag varnar lite för ett långt inlägg.

Jag ringde dit direkt till reumatologen på morgonen igår. För nu kände jag bara att jag inte stod ut med värken ifrån ryggen nå mer. Jag försökte få tag på min fysioterapeut efter att jag hade varit i kontakt med reumatologen redan förra veckan, men då hade dem tyckt att jag skulle prata med min fysioterapeut igen.
Det som då var va att jag inte fick tag på henne förra veckan, eftersom dem var borta på något som kallas "Reumadagar". Jag tror det är föreläsningar/utbildning för dem i någon annan stad, så min fysioterapeut var bl.a. inte på plats här i Gävle i slutet av förra veckan. Vilket gjorde att jag inte kunde prata med henne.
Sen i måndags när jag också försökte få tag på henne så var hon hemma med sjukt barn, så då valde jag att ringa till reumatologen igen igår (tisdag) för att höra med dem vad jag ska göra. Det eftersom det bara har blivit värre med smärtan över helgen och jag känner att jag bara inte står ut med värken nå mer. Att vi måste hitta på någonting.

Sen behövde jag även prata med dem på reuma om min mun och hals. Jag tar ju behandling mot svampinfektionen jag fick i munnen/halsen redan en vecka efter att jag hade börjat med bromsmedicinen för ca 2,5 vecka sedan. Den behandlingen ska vara klar på fredag, men nu känns det precis som att det är pågång att starta om. Så då blir ju frågan om jag ska sluta ändå med kuren när den är klar på fredag, eller om jag ska fortsätta? Så det pratade jag också med sköterskan om som jag fick prata med när jag ringde.

Jag och sköterskan kom i alla fall fram till att hon skulle prata med min reumatolog. Sen gick det rätt fort efter det tills hon hörde av sig igen och berättade att min reumatolog skulle ringa upp mig under förmiddagen.

Under mitt samtal med min reumatolog så pratade vi om en hel del olika saker. Först var det såklart kring ryggen. Eftersom det är där störta problemet är. Jag berättade att det var vid ett tillfälle då på kvällen efter att jag hade varit till honom sist, som det kändes precis som att någonting hände i ryggen när jag la mig i sängen. Det var samma dag som när jag fick kortisonsprutorna över SI-lederna (bäckenlederna).
Sen sa jag även att det sedan dess bara har blivit successivt sämre för varje dag, och att det i helgen gick över ytterligare ett snäpp och började stråla ut i framförallt vänsterbenet. Hela benet, och det var någonting helt nytt. För det har det inte gjort tidigare. För då vaknade jag av att det kändes som att det riktigt brann i benet.

Sen under helgen började det även kännas som att det högg till som blixtrar i min vänsterhand på insidan precis ovanför handleden. Helt utan förvarning, och oftast i vissa lägen när jag även rör armen. Så det var också någonting helt nytt som började i helgen. Sen har det nu även gått över till att det även gör väldigt ont i handleden. Det gjorde det inte i helgen.
Så frågan där är ju om det kommer från ryggen, eller om det kanske kan vara en inflammation i handleden som sedan trycker på nerverna i handen? Vilket som gör att det känns som att det blixtrar och hugger utan förvarning. Det är ju inte omöjligt i alla fall.

Min reumatolog sa i alla fall att han tyckte vi skulle göra en röntgen på ryggen för att verkligen titta och utesluta diskbråck eller kotkompression. För det låter nästan lite som att det skulle kunna vara det, med tanke på min sjukdomshistoria osv. Men börja med att utesluta det i alla fall.

Han tyckte vi skulle börja med en vanlig slätröntgen eftersom det troligtvis skulle gå snabbast att få en tid till det. Så vi kanske kan få något hum om vad det är som gör så ont i ryggen. Så får vi ta det utefter det beroende på vad det visar eller inte visar, och om vi eventuellt sen måste göra en datortomografi eller magnetkameraundersökning. För på dem kan man även se mer mjukdelar, vilket man inte kan med vanlig slätröntgen som mest bara visar skelettet.
Men då hade jag sådan tur idag att jag på eftermiddagen fick reda på att jag ska få göra en magnetkameraundersökning redan nu på fredag. Inte en slätröntgen som det först var sagt, och det känns himla skönt. För då får vi verkligen svar på våra frågeställningar på allt redan nu efter den undersökningen. Sen vet jag inte hur det gick till att det blev ändrat till en magnetkameraundersökning, men jag är väldigt tacksam över att det blev ändrat.

Sen pratade vi om munnen/halsen. Jag berättade som det var att det kändes som att det höll på att ta om med svampinfektionen, trots att kuren börjar närma sig sitt slut och ska vara färdig på fredag. Så då sa han att han skulle skriva till infektion igen och diskutera med dem om hur vi ska göra.

Vi kom även in på hjärtat och mitt blodtryck. För nu har jag tagit den höjda blodtrycksmedicinen i en vecka. Men det har knappt sänkts något nu när jag har kollat det hemma. Inte alls tillräckligt i alla fall.
Det är fortfarande för högt för att vara ett "vardags"-värde. För nu har jag kanske fått ner undertrycket till precis under 100, och jag vet att hjärtläkaren pratade om att han ville ha ner det kring 80. Så det är ju en bit kvar.
Men då frågade jag i alla fall min reumatolog vad jag ska göra och hur lång tid det brukar ta innan hjärtmedicinen har kommit igång "ordentligt" eller hur man ska säga. Men då tyckte han i alla fall att jag skulle höra av mig till hjärtläkaren igen, så dit ringde jag idag. Hon sköterskan jag fick prata med där fixade så min hjärtläkare skulle ringa upp mig redan nu på fredag. Det så det var verkligen toppen! Så får vi se då vad han säger om det hela. Om jag ska höja den här medicinen ytterligare, eller om jag eventuellt ska få byta sort som vi också pratade om förra veckan.

Dietisten skulle han också kolla över igen, eftersom min aptit fortfarande inte alls är bra. Den är fortfarande väldigt dålig, samt illamåendet är fortfarande lika ihållande. Så han skulle kolla att remissen verkligen hade gått fram, för de tycker vi båda att den nu borde ha gjort. Så jag hoppas jag får komma dit snart.
För jag skulle säkert behöva någon typ av näringsdryck. Men det som också är problemet med dem är att jag knappt tål någon, om jag ens tål någon pga mina allergier. Så vi får se vad dem i så fall kan hitta.

Sen angående själva värken tyckte han jag skulle höra av mig till smärt igen. För de är bättre inom just det området sa han, så får vi se om dem har någon ide på någon bra ändring jag kan prova för att bli mer smärt stillad. Så efter att jag hade prata med min reumatolog så ringde jag direkt dit och pratade med dem. Jag pratade då med min smärtsjuksköterska, och hon pratade sedan med min smärtläkare. Så nu har vi gjort lite ändringar också får vi se om det kan göra någonting. Men det kan ta lite tid/någon dag mellan övergången och innan dem har fått full verkan osv. Så det väntar jag på nu, att jag ska känna någon förändring.

Det var väl allt i stora drag om vad vi pratade om. Jag har säkert glömt någonting. Men det är väldigt många olika delar att hålla reda på just nu känns det som. Det blir mycket när det hela tiden inträffar nya saker som gör att det blir svårt att hänga med tillslut på alla turer och samtal och saker som inträffar.
Men det känns ändå skönt att jag nu ska få göra en röntgen. Det så jag kan få svart på vitt om det visar någonting där eller inte. Jag hoppas på att jag kan få en förklaring i alla fall till smärtan. För den här ovissheten av att inte veta tycker jag är hemsk. Speciellt när jag på något sätt känner så tydligt att någonting är fel.

Men fortsättning följer när vi vet mer av vad röntgen kommer visa eller inte visa..

Gillar

Kommentarer

Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229